Finansiering vid start av företag

Rosa sparbössa

Det finns mycket att tänka på vid start av företag. Det är många människor som går runt med bra idéer i huvudet. De kan vara en idé som blir succé vid lansering. Men som allting annat måste ekonomin gå ihop. Det gäller att kunna skrapa ihop minst 50 000 kr till aktiekapital för att få starta ett AB. Men det räcker inte där. Det kan ta lång tid innan du får inkomster från de företagen du säljer din produkt eller tjänst till. Det är ofta 30 dagars netto på fakturor vilket gör att från att du skickat fakturan får du betalt först efter 30 dagar. Men butiken där du köper ditt matrial kräver betalt direkt. Du måste alltså ligga ut med en hel del pengar i början. När du väl börjat tjäna pengar har du dessa som betalningsmedel istället.

Finansieringsformer

Om du inte lyckas att finansiera starten med hjälp av egna pengar behöver du leta efter någon finansiering. Den första tanken du har är säkert banklån. Men de finns några fler finansieringsformer. Du kan ta in riskkapital. I vissa fall kan du också få bidrag, så kallad offentlig finansiering. Du kan också ta hjälp av så kallade affärsänglar. Om det är småpengar som behövs kan man enkelt låna 1000 direkt av olika snabblåns aktörer. Men det är en ytterst kortsiktig lösning och bör inte ingå i en långsiktig ekonomisk plan.

Att tänka på vid lån

När man lånar med ett företag finns det några viktiga saker att tänka på. Det första är såklart räntan och avgifter. Med effektiv ränta menar man både ränta och avgifter inbakat på 1 år. Om det är ett nystartat företag kräver ofta banker att man själv ska gå i personlig borgen för företaget. Det menas att om bolaget går i konkurs kommer du vara personligt ansvarig för skulden till banken som du själv får betala tillbaka. Det är därför viktigt att veta riskerna med att sätta sig själv i borgen för sitt företag. Det är också väsentligt att berätta för sin eventuella partner om detta.

Sparbössa